Trinxx neemt een eigen nummer op in Double Eight STUDIO | Double Eight

Trinxx neemt een eigen nummer op in Double Eight STUDIO

Onlangs was het zover ... voor het eerst zette ik voet in Vlaanderens bekendste gay bar! Nu, op zich is dat niet zo spectaculair, ware het niet dat ik er zou gaan supporteren voor drie jongemannen die er die avond hun eerste single voorstelden. Een single waarvoor ze mij enkele maanden voordien hadden gecontacteerd. Of ik het misschien wou schrijven en producen. Euhm, ja graag!

Trinxx

Met bijna één miljoen volgers zijn ze razend populair.

Je kent hen misschien van Belgium's Got Talent of van het Nederlandse Holland's Got Talent, waar ze schitterden in de grote finale. Of van TikTok waar ze met bijna 1 miljoen volgers razend populair zijn. Trinxx is een trio kerels dat al dansend op hoge hakken niet alleen harten in ons land, maar over de hele wereld weet te raken. Met positiviteit en een flinke portie attitude zijn ze ambassadeurs van de holebi- en transgendergemeenschap, niet bang om 'anders' - maar vooral 100% zichzelf - te zijn.

De dansers vonden dat het tijd werd om ook écht hun stem te laten horen en maakten van hun positieve mindset de titel van hun eerste single.

Dare To Be Different

Het nummer maken was een uitdaging, dat wel. Hoe kies je de juiste woorden om deze belangrijke boodschap uit te dragen? Toch stonden de eerste zinnen erg snel op papier. Wat had tiener-ik willen horen? Wat had mij toen meer zelfvertrouwen kunnen geven?

You can't hide from your shadow, you can't fight who you are
Life's boring in the meadow when you're born to be a star
The call of the city, the calm before the storm
We dare to be different, defying the norm

Het leuke aan songwriten voor anderen is dat je over heel wat verschillende onderwerpen mag schrijven. En bij dit nummer waren er mij direct drie dingen héél duidelijk: het moet klinken als een gay anthem, de hoge hakken waarop de mannen dansen moesten een prominente plaats krijgen in het nummer en qua muziek zou ik alle registers opentrekken.

Alles kan. Alles mag.

Wat een leuke kans ook om eens diep te graven in de lekker catchy synths. Trinxx vroeg 'dansbaar' en dat heb ik hen - hoop ik - in overvloed gegeven.

"Toen we de eerste keer de afgewerkte versie van Dare To Be Different hoorden, gaf ons dat direct een ‘yes, dit is wat we wilden’-gevoel. Het nummer kan perfect gebruikt worden tijdens optredens of in DJ-sets als we ergens gaan draaien. En je kan er heerlijk op meebrullen in de auto. Het blijft hangen en je krijgt het niet snel uit je hoofd. Dat is een goed teken!" — Trinxx

Gay = okay

Op dat moment wist ik dat wij maar eens luidkeels moesten roepen dat zijn wie je bent heus wel prima is.

Tien jaar geleden stond het in elke krant te lezen: "als homo-koppel wandelen lokt agressieve reacties uit". Na een aangrijpende reportage van Sven Pichal voor het VRT-programma Volt zuchtte Vlaanderen het afkeurend uit. Dat zo'n reacties toch niet meer van deze tijd waren, klonk het. Helaas is het onderwerp een decennium later nog altijd brandend actueel. In een wereld waar de rechten van de holebi-gemeenschap gevierd (maar in sommige gebieden tezelfdertijd ook teruggeschroefd) worden, voelde ik dat de boodschap van dit nummer héél duidelijk moest zijn. Op het moment dat zelfs landen als de Verenigde Staten steeds meer neigen naar een conservatief en onwetend wereldbeeld met Don't Say Gay, wist ik dat wij misschien maar eens luidkeels moesten roepen dat zijn wie je bent heus wel prima is. Dat niemand daar een mening over moet vormen. En dat je nog altijd de beste versie van jezelf bent als je gewoon je hart volgt.

Want ja ... als ik het roep als songwriter en zij roepen het als performers en honderdduizenden mensen roepen het door hun filmpjes te liken en te delen ... dan zal er wel iets van aan zijn, toch? Iedereen mag zijn eigen feestje bouwen, toch? Of dat nu is door een blikje bier open te trekken, te gaan dansen op hoge hakken of gewoon een gezelschapsspelletje te spelen. Toch?

Work done, heels on

Het zijn die kleine knipoogjes in de tekst die het nummer nog herkenbaarder maken. En daarmee wil ik uiteraard niet zeggen dat alle homo-mannen op hoge hakken paraderen in de badkamer. Ik doe het alvast niet. Ook veel te onelegant ervoor. Maar als ik het wél zou doen ... so what?!

Opnemen

Nadat de demo was afgewerkt, was het opnametijd. Natuurlijk had het opnemen van de stemmen wel wat voeten in de aarde voor deze pro-dansers, maar nog-niet-zo-pro-zangers. Voor de gelegenheid hadden we de studio een beetje anders ingericht dan normaal, met een extra zithoekje waar ze even tot rust konden komen om zich te ontspannen en te focussen op hun zang.

"De opnames van de single waren heel spannend. Niemand van ons had ooit al een nummer ingezongen in een studio. Andy wist ons alledrie snel op ons gemak te stellen en gaf ruimte voor foutjes. De sfeer zat goed, het inzingen ging gemoedelijk en heel het team was tevreden en enorm excited naar het resultaat." — Trinxx

Op zich is het helemaal niet zo erg dat niet elk nootje loepzuiver wordt gehaald, vind ik. Daar zijn genoeg technologische trucjes voor! Ik wou tijdens het opnemen vooral hén vastleggen. Door hun echte stem te laten horen komt de boodschap nog authentieker over, recht uit hun hart. En daar draait het natuurlijk om: de boodschap, het statement.

Fier

De dag na de voorstelling mocht Trinxx het nummer brengen tijdens de Gay Pride in Brussel voor zo'n 100 000 bezoekers. De beelden van het enthousiast publiek waren ronduit hartverwarmend. Ik ben oprecht fier om aan dit project te hebben meegewerkt. Het resultaat van het hele team vind ik top, ook van de crew die de videoclip heeft gerealiseerd. We voelden allemaal vanaf de eerste seconde aan waar dit nummer naartoe moest en zijn zonder aarzelen - samen - in rechte lijn erop afgegaan.

Nu mogen deze drie trots (proud!) schitteren en hun boodschap aan de hele wereld laten horen, te beginnen met optredens in Canada, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Nederland. Succes, mannen!

De videoclip die Trinxx opnam voor Dare To Be Different vind je op YouTube.

Behind the scenes: Dare To Be Different
Trinxx